Ситуација у којој смо се сви нашли није ни мало пријатна и сви се на различите носимо са њом.

Због тога сам одлучила да, поред досадашњих упутстава о учењу на даљину, напишем пар редова и о тренутној ситуацији у нади да ће вам бар мало помоћи.

Колико је битно да бринемо о свом телесном здрављу, чини ми се да је сада још битније да водимо рачуна и о свом менталном здрављу. У том смислу ево пар савета:

1. Многи осећају страх од самог добијања вируса или бригу за блиске људе, али узнемиреност уноси и сама чињеница да се корона вирус уплео у сваку област нашег живота.

Све вести се тичу корона вируса, како у медијима, тако је то главна вест и у оквиру друштвених мрежа. У том мору информација, многе су тачне, али многе и нису. Због тога критички приступајте читању информација, односно пазите шта читате. Слушајте оно што говоре стручњаци и поштујте њихове савете. Заиста није неопходно да пет пута дневно тражимо вести о корона вирусу.

2. Највећи проблем свима нам представља то што немамо контролу над ситуацијом и осећамо велику неизвесност. Имајте на уму да смо сви у овоме заједно. Зато слободно причајте о томе, причајте о својим страховима са блиским људима. Ако се ви добро носите са тим, разговарајте са вашим бакама и декама, чини се да су они овим највише погођени. Одвојте мало времена за разговор са њима, позовите их телефоном, верујте значиће им свака ваша реч...

3. Сви смо били друштвено активни, од самог одласка у школу, на тренинге, на баскет са друговима... То не значи да сада све то престаје, само су околности другачије. Позовите пријатеље, нове технологије нам омогућавају и видео позиве са више људи истовремено. Ту су и друштвене мреже које вам омогућавају да одржите контакте са људима.Такође, уколико осећате велику анксиозност због целокупне ситуације, на друштвеним мрежама можете да пронађете бесплатна психолошка саветовалишта.

4. Брините и о свом телесном здрављу. Знам да су многи од вас редовно ишли у теретану или на тренинге. На интернету можете пронаћи много видеа које се односе на кућне вежбе, а пластичне флаше напуњене водом су одлична замена за тегове.

5. Поред тога, није лоше да направите дневну рутину – планирајте у које време ћете учити, када ћете обављати кућне послове/послове у дворишту. Добра организација времена је веома битна и олакшава свакодневницу.

''Какве су вам мисли, такав вам је живот'' и зато мислите позитивно и надајте се добром!

Док се не видимо поново у школским купама, пуно вас поздрављам!