Где се налазимо

Техничка школа "Никола Тесла" Велика Плана се налази у Републици Србији, средњем Поморављу у општини Велика ПланаN:44°20´ E:21°05´. Општина заузима површину од 345 км² и има 13 насеља (12 сеоских и једно градско), у њој живи око 50 000 становника што је чини једном од најгушће насељених у Србији. Главне саобраћајнице су коридор 10 (ауто-пут) и железничка пруга Београд-Ниш. Велика Плана се налази на деведесетом километру јужно од Београда. 

У граду се налазе бројне установе, између осталих и Техничка школа "Никола Тесла", која се налази западно од строгог центра града на удаљености од око 300м. Од градског парка зграда школе је удаљена око 250м, од зграде општине око 380м, а од аутопута око километар у правцу југозапада. Школа је од аутобуске станице удаљена око 300 м у правцу југозапада, а од железничке станице око 2 км у правцу северозапада. Може се рећи да се налазимо скоро у центру нашег града.

tsnikolatesla thumb

  Школа

 

Околне знаменитости

Ако кренемо од зграде школе на запад путем за Смедеревску Паланку за три и по километра наићи ћемо на скретање улево које ће нас за још 4 км довести до манастира Копорин. Овај средњовековни манастир, подигнут 1402. године, задужбина је деспота Стефана Лазаревића. Идући даље путем ка селу Радовање, на десетом километру од Копорина наћи ћемо се у спомен комплексу Радовањски Луг, важном, на жалост трагичном, месту српске историје где је 26. јула 1817. године убијен Карађорђе Петровић, вођа Првог српског устанка. Од центра Велике Плане, крећући се главном улицом (Цариградским путем) ка Старом Селу на око 3 км наилазимо на скретање удесно, којим ћемо за 2 км наићи на манастир "Покајница". Подигнут је као црква брвнара 1818. године, годину дана након Карађорђеве смрти, од стране Вујице Вулићевића а у знак покајања због убиства свог кума. Такође Цариградским друмом али супротним смером, ка северу, доћи ћемо до Крњева. У центру села, на око 13 км од наше школе налази се најстарија сеоска школа у Србији, подигнута давне 1779. године у црквеној порти. pokajnica thumb
Покајница

 

Историјат

Техничка школа у Великој Плани (наравно, не под тим именом) основана је 1954. године, као државна школа мешовитог типа за школовање радника занатских занимања. У време оснивања школе у тадашњој ФНРЈ, на рушевинама Другог светског рата и њиме задатим геополитичким околностима, градило се "социјалистичко друштво". Доношењем Закона о предаји фабрика радницима 1950. године у земљи се започиње са "радничким самоуправљањем". Захваљујући финансијској помоћи великих сила и кредитима, а на таласу великог напретка науке и технологије до ког је дошло у двадесетом веку, земља се убрзано индустријализује, електрификује, изграђује се инфраструктура. То је и у нашој средини захтевало нова занимања која је наша школа могла само делимично да обезбеди.

Локалном индустријом диктиране потребе (није погрешно рећи да је и сам град настао на индустрији меса и железници) налагале су да приоритет имају месари и трговци. Године 1962. школа је имала 4 одељења у трогодишњем трајању. У периоду до 1975. године тај број се постепено повећавао, праћен увођењем нових занимања: ковач, кројач, посластичар, кинооператер (!), бравар, фризер, обућар, аутомеханичар... 

Од 1975. године са почетком "заједничких основа" а касније са "усмереним образовањем", школа се налази у оквиру образовног центра ''Светозар Марковић'' као "организација удруженог рада" под називом ''Никола Тесла''. Долази до експанзије у погледу техничке опремљености и кадровске оспособљености школе, уводе се и четворогодишњи образовни профили машинске (тада металске) струке и настаје Техничка школа ''Никола Тесла'' са око 18-20 одељења.

Са школском 1977/1978. годином почиње реформа образовања коју је покренуо Стипе Шувар и креће се са такозваним "усмереним образовањем". Те школске године стартује нови Закон о усмереном образовању и васпитању по коме ће се генерације ђака школовати пуну једну деценију. У јуну 1980. године завршили су четврти разред последњи ученици који су се школовали по гимназијском програму, тако да је са школском 1980/1981. годином престало да постоји гимназијско а у потпуности се прешло на усмерено образовање. Овај систем школства познат је под именом „Шуварица“ (заинтересованог читаоца упућујемо на рад "Поглед уназад" Антрополошка анализа увођења усмереног образовања у СФРЈ, Јана Баћевић). Процену резултата и квалитета "усмереног образовања" препустићемо историји и компетентнијим аналитичарима, ми ћемо овде само рећи да је систем до деведесетих година напуштен а од 1992. у Србији постоје три врсте школа: гимназије, стручне школе (у које спада наша) и уметничке школе.

Скорија прошлост и садашњост

Године 1990. Техничка школа „Никола Тесла“ у Великој Плани постаје самостална установа, што је и данас. Број одељења се креће око двадесет, школују се образовни профили у неколико подручја рада. Школа је изградила четири радионице за практичну наставу (машинска, електро, текстилна и фризерска), опремила информатичке кабинете и мултимедијалне учионице. Датум кад је отворена машинска радионица, 12.10.1993. почео је да се обележава као дан школе. 

Последњих година, паралелно са константним унапређивањем опреме у кабинетима и радионицама, што је неминовност због развоја информационих и пратећих технологија, уложено је доста и у унапређење саме зграде школе која се изгледом у прошлости дуго није мењала. Урађена је спољна изолација и фасада, што је допринело енергетској ефикасности школе, нарочито у зимском периоду. Обимом и трошковима мањи радови на и у згради се редовно врше: кречење, замена дотрајале столарије, радијатора, уграђивање термо-вентила, реконструкција санитарних чворова и слично. У плану су и сређивања спортских игралишта, дворишта, парка, фискултурне сале и другог, што ће наравно зависити од финансијских средстава са којима школа буде располагала.

Техничка школа "Никола Тесла" у Великој Плани, колико је то у њеној моћи, покушава да допринесе граду у коме се налази и локалној заједници. Отворени смо за сарадњу са свим организацијама из нашег ужег и ширег окружења а нарочито ослушкујемо и покушавамо да одговоримо на потребе локалне привреде, што због природе наше школе сматрамо нашим најважнијим задатком и мисијом. Даћемо све од себе да и убудуће останемо организација на коју наш град, па и регион, могу да рачунају. Надамо се да ће ученици који заврше школовање у неком од наших образовних профила, постати успешни предузетници, цењени радници и добри људи који доприносе својим породицама, граду и ширем друштву.