Екскурзија је реализована на релацији Велика Плана-Вишеград (Андрић град)-Требиње-Будва-Жабљак-Пријепоље (манастир Милешева)-Златибор-Велика Плана, у трајању од три дана.

ekskurzija 2015 024 smallКренули смо у 6 сати изјутра, 19.10.2015. године. На три сата су прављене паузе, а први обилазак је био обилазак Андрић града и ћуприје на Дрини. Успут смо прошли поред Чачка, Пожеге, Ужица, Мећавника на Тари. Водич је све време неком пригодном причом анимирала ученике да обрате пажњу на неке битне догађаје и занимљивости. Имали смо прилику да видимо како се вегетација мења са променом надморске висине а шаренило дрвећа је било фасцинантно. У току путовања нас је повремено пратила слабија или јача киша, а обично, када смо били у обиласцима кише није било.

Андрић град је једна дивна творевина која повезује више епоха у једну целину.

Књижара необичног назива „Или-или„ сваког ко дође први пут, дефинитивно збуни. Како се у објекту налази широк избор књига и вина, посетиоци закључе да је због, или књига или вино, књижара и добила назив. Књижара је интересантна јер поред великог избора књига (класика, белетристика, дечије литературе..) у понуди има и херцеговачких вина из манастира Тврдош и винарије Вукоје. Такође има и велики избор ракија.

У Галерији се налази око 200 дела најпознатијих сликара Републике Српске, Федерације Босне и Херцеговине и Србије. Мали храм уметничких дела красе и слике великих вредности најчувенијих сликара…

Сувенирница Андрићград која се налази у склопу Андрићграда нуди велики избор традиционалних уникатних сувенира, углавном ручне израде, од раличитих материјала…

Мост на ДриниПосебно је фасцинантан архитектонски споменик на Дрини ћуприја који је изграђен по налогу Мехмед паше Соколовића.

Путујући кроз Републику Српску, могли смо да уочимо велики број џамија, што је за већину наших ученика била новина.

Затим смо обишли делове Требиња где је уочен мултиетнички састав, најпре по верским обележјима, православној цркви и џамијама. Река Требишњица протиче кроз Требиње. У њему је позната ликовна академија, хотел ''Платани'' и др.

Јован Дучић је рођен (највероватније 1872.) у Требињу. Учитељску школу похађа у Сарајеву 1890—1891. године и Сомбору. Због својих идеја често је био кажњаван. Радио је у манастирској школи у Житомислићу. Био је члан друштва Гусле. У друштву са Шантићем створио је књижевни круг и покренуо часопис Зора. Био је хапшен. Затим одлази на студије у Женеву, на Филозофско-социолошки факултет. Провео је скоро десет година на страни, највише у Женеви и Паризу. На женевском универзитету је свршио права и потом се вратио у Србију. Затим следи богата дипломатска активност а онда одлази у САД где је живео Михајло Пупин. Од тада до своје смрти две године касније, водио је организацију у Илиноису (чији је оснивач Михајло Пупин 1914. године), која представља српску дијаспору у Америци. За то време писао је песме, политичке брошуре и новинске чланке погођен развојем ситуације у Југославији и страдањем српског народа, осуђивао је геноцид над Србима који је вршила хрватска усташка влада.

Умро је 7. априла 1943. у Герију. Његова жеља је била да га сахране у његовом родном Требињу. Ова последња жеља Јована Дучића испуњена је 22. октобра 2000.године.

ekskurzija 2015 035 smallУ Будву смо стигли око 21 сат. После вечере и смештаја прошетали смо кроз Будву, сви заједно, а затим смо се вратили у хотел. Дежурство је организовано целе ноћи, до раних јутарњих сати. Дежурале су одељењске старешине Весна Ристић Милићевић и Светлана Ранковић и директорка школе, Мирјана Шљиванчанин, и то обе вечери и ученици Марко Кованџић, Ненад Стојадиновић, Бојана Станијановић и Александра Јовановић.

Другог дана је освануо сунчан дан. После доручка, обишли смо географски феномен, томбулу, који је у свету веома редак, али у Црној Гори је то Свети Стефан.

После обиласка Светог Стефана, обишли смо Котор: Трг оружја са стубом срама, цркву Светог Трипуна (по нашем Трифуна) која је католичка црква, цркву Св. Луке, цркву Св.Николе, поморски музеј и остале делове старог града. Видели смо цркву Госпу од здравља за коју се верује да ако болесник дође до ње и искрено се помоли, оздрави. Сазидана је у 15. веку. Црква Св. Луке је задужбина Немањића а касније је преведена у католичку цркву.

У луци су била два огромна крузера, тако да смо били одушевљени њиховом појавом.

После обиласка Котора, отишли смо до Тивта и тамо обишли луку Монтенегро (Porto Montenegro), која је у скорије време изграђена. Видели смо велелепне јахте, од најмањиh до огромних, савремене хотеле, велики, уређен градски парк са ретким врстама биљака, које потичу из различитих крајева света, модерне продавнице са уникатним примерцима одеће, зрео нар и мандарине на дрвећу, и др.

У Бококоторском заливу, гледајући од Пераста ка мору, виде се два острва која као да пливају по површини мора: Госпу од Шкрпјела и острво Свети Ђорђе. О овом необичном острву смо доста сазнали. Настало је као резултат вековног преплитања легенде и традиције.

Легенда каже да су 22.јула 1452. године, морнари, на стени услед мора, нашли икону Богородице са дететом. Од тада је настала традиција да поморци, по повратку са успешне пловидбе, полажу камење уз обалу Госпе од Шкрпјела. Вековима је настајало ово, људском руком прављено острво. Црква садржи велики број уметничких дела, као и икону Госпа од Шкрпјела.Посетиоци ове цркве могу видети и несвакидашњу таписерију, коју је током 25 година супруга једног морнара, чекајући драгог да се врати са мора, уткајући своје косе, златне у младости и сребрне у старости.

ekskurzija 2015 047 smallДо данашњег дана, сваке године на 22. Јул, Бокељи настављају традицију обнове темеља острва и кроз манифестацију названу фашинада, баркама допремају камен до острва и ту га полажу у дубине, како би Госпа од Шкрпјела и даље красила поглед са Пераста.

Трећег дана, после доручка, пошли смо ка Жабљаку и националном парку Дурмитор, где смо обишли Жабљак и Црно језеро (Горске очи), једно од 16 ледничких језера, које је окружено зимзеленом шумом. Изнад језера је гребен ''Међед'' који употпуњава лепоту овдашње природе.

Полазећи даље, направили смо паузу поред реке Таре, која је позната по сплаварењу и кањону, а вода је кристално чиста, зелено-плаве боје, са предивном околином.

Изузетно градитељско дело савремене архитектуре, симбол кањона реке Таре је грандиозни мост на Ђурђевића Тари. Велики бетонско лучни мост пројектовао је један од највећих грађевинских стручњака Краљевине Југославије, инг. Мијат С. Тројановић. Грађен је 1938/40. године. Када је довршен, био је највећи друмски мост од армираног бетона у Европи и један од неколико највећих и најлепших саобраћајних објекатаове врсте у свету. Својом снажном петолучномконструкцијом, од које је главни лук с распоном од 116 метара, уздиже се над кањоном дубоким преко 150 метара.

Манастир Милешева је српски средњовековни манастир. Налази се на шестом километру од Пријепоља на реци Милешевци. Рашки по стилу, подигао га је краљ Стефан Владислав (1234—1243) у првој половини XIII века као своју задужбину, а у њој је и сам сахрањен.

ekskurzija 2015 062 smallУ припрати, коју је краљ Владислав доградио 1235. године, положио је мошти свог стрица светог Саве. Њих су Турци 1594. године приликом освајања пренели на Врачар (Београд) и спалили, у покушају да сломе српски дух. Манастир је данас седиште епископије Српске православне цркве.Последњих година, окружење манастира и манастирски конаци добили изузетно леп изглед.Фреске Милешеве се убрајају међу најбоља европска остварења 13. века, а од њих најпознатији је Бели Анђео, која је у склопу фреске (Мироноснице на Христовом гробу.) Поред Белог анђела друга ремек-дела су Богородица из Благовести и Ктиторска композиција са портретом краља Владимира. Ова дела такође представљају и највеће домете сликарства тог доба у Европи.

У наставку путовања, са успутним паузама, дошли смо до Златибора, где смо имали један и по сат за обилазак и шетњу.

Око 24 сата, са успутном паузом, стигли смо у Велику Плану. Све што је било планирано, остварено је. Утисци ученика су веома позитивни а доживљаји са екскурзије су, како кажу, незаборавни. Смештај у хотелу и храна су били на задовољавајућем нивоу. Сарадња са возачима аутобуса и водичем је била одлична. Екскурзија је протекла без иједног инцидента

 

 

ekskurzija 2015 001 thumb ekskurzija 2015 002 thumb ekskurzija 2015 007 thumb
ekskurzija 2015 010 thumb ekskurzija 2015 011 thumb ekskurzija 2015 012 thumb
 ekskurzija 2015 013 thumb  ekskurzija 2015 014 thumb  ekskurzija 2015 016 thumb
 ekskurzija 2015 018 thumb  ekskurzija 2015 021 thumb  ekskurzija 2015 026 thumb
 ekskurzija 2015 029 thumb  ekskurzija 2015 032 thumb  ekskurzija 2015 033 thumb
 ekskurzija 2015 034 thumb  ekskurzija 2015 037 thumb  ekskurzija 2015 038 thumb
ekskurzija 2015 041 thumb ekskurzija 2015 042 thumb ekskurzija 2015 051 thumb
ekskurzija 2015 056 thumb ekskurzija 2015 064 thumb ekskurzija 2015 068 thumb
ekskurzija 2015 069 thumb ekskurzija 2015 070 thumb ekskurzija 2015 071 thumb