Са почетком нове календарске године, наша школа почиње и нови пројекат! Назив пројекта је „Рука пријатељства - млади из ТШ „Никола Тесла“ из Велике Плане као промотери недискриминације и толеранције“, а донатор пројекта је Екуменска Хуманитарна Организација (ЕХО) из Новог Сада.

рука2

Ова организација објавила је позив школама за достављање пројеката који ће се реализовати у оквиру ЕХО пројекта „Социјална инклузија за достојанствен живот Рома и других осетљивих особа у Србији 2023- 2026.“, а који се састоји из три компоненте: дискриминација и антициганизам, подршка у образовању и становање. Пројекат који је наша школа доставила оцењен је као један од најбољих, одобрен је и ЕХО нам је донирала 150000 динара за његову реализацију.
Резултати истраживања које је спроведено у нашјој школи, показали су да у њој постоје различите врсте дискриминације, од оне на основу физичког изгледа, па до социјалног статуса, а међу њима је као изражена регистрована и дискриминација у погледу ромске популације. Утолико, овај пројекат има за циљ да код ученика развије свест о дискриминацији овог и осталих облика, и да их подстакне на креативне акције усмерене на умањење дискриминације и ширење толеранције, пре свега према Ромима, али и према свим осталим дискриминисаним групама.

рука1

Пројекат ће трајати до 30.04.2024. а до тада планирано је одржавање 25 радионица у којима верујемо да ће учествовати велики број ученика, одржавање шест јавних акција, које подразумевају прављење едукативних паноа и штандове са едукативно- промотивним материјалима (беџевима, брошурама, постерима.. ), затим трибина о ромској култури и њеним значајним предсатвницама, као и о проблемима са дискриминацијом са којима се они свакодневно сусрећу. Оно што ће у пројекту бити најинтересантније је перформанс који ће наши ученици јавно извести уз подршку тренера Мирослава Николића.
Као реквизити на перформансу појавиће се и ове симпатичне лутке на сталцима, којима се наше фризерке и фризери посебно радују!

Погледајте галерију ОВДЕ.