У петак, 24. фебруара гост у нашој школи била је проф. др Славица Ђукић Дејановић. Након што је посетила и обишла школу, она је одржала предавање у сали Дома омладине о болестима зависности, дигиталном насиљу, функционалним и дисфункционалним породицама и многим другим темама које су изузетно битне за ученике, њихове наставнике, родитеље, за читаво окружење.

Истакла је током предавања да је у формирању личности изузетно битна породица, личност се формира до хиљадитог дана живота, односно до треће године. Изузетно је важно да дете одраста у функционалној породици. Ако му се не пружа љубав, пажња у том најранијем периоду, већ се родитељ само труди да га нахрани и пресвуче, дакле да задовољи само најосновније физиолошке потребе, то дете ће развити мишљење без емоција. Таква деца израстају у ученике, поготово данас, који не могу да прате наставу, не могу да се концентришу на поступност у раду, не могу да развију емпатију према другима.

Након предавања ученици и други присутни могли су да постављају питања. Оно што су наши ученици подвукли као проблем који најтеже решавају јесте контрола беса. Добили су одговоре како себи да помогну, како да се изборе са тим бесом. Помоћи ће им и опуштање мишића и вежбе дисања, али морају игнорисати мотиве беса и на агресију никако не смеју одговорити агресијом. Такође је одговорила на питања када можемо сматрати да је неко зависник од интернета, које је то дозвољено време које смемо трошити на интернет, коме се обратити ако препознамо поменуту зависност.

Ученици су задовољни трибином јер су чули да су некоме битни, да су и породица и школа, а и читаво друштво заказали ако се не баве њима.

Галериј са сликама можете да погледате ОВДЕ.