Још из 2007. године потиче сарадња са овим факултетом. Како су некада чињене и две посете годишње, ова сада била је тринаеста по реду. Није баксузна, напротив. Ове године сарадња је проширена јер су до сада ишли само ученици трећег разреда, а од ове године факултет ће посећивати и матуранти смера машински техничар за компјутерско конструисање.

Након што смо стигли на факултет, ученици су присуствовали краткој презентацији истог, где су имали прилику да чују да су професори овог факултета отворени за сарадњу, а са друге стране спремни да помогну реализацију било које идеје која од нас долази. Након тога су  ученици трећег разреда присуствовали вежбама из хидраулике и пнеуматике. Са њима је био др Иван Мачужић, показао им је хидрауличне системе, комуницирао са ученицима. Похвалио их је да су били активни и да су представили своју школу на најбољи могући начин.

Ученици четврте године присуствовали су вежбама из испитивања машинских материјала, које води др Вукић Лазић са својим младим асистентом Душаном Арсићем, а помаже им и Слободан Тимотијевић, лаборант, а конкретна вежба била је испитивање затезањем. Након краћег увода, на кидалици су затезали епрувету и испитивали механичке особине материјала експериментално, а затим рачунски долазили до вредности особина. Исти поступак је поновљен, али у измењеним условима, на сниженој температури -60 степени, када су ученици имали прилику да виде утицај сувог леда на материјале. Жилавост материјала испитивана је помоћу Шарпијевог клатна. Ученици су затим одведени у радионицу где су могли да се опробају у заваривању.

Они који су први пут били, најпријатније су изненађени срдачношћу универзитетских професора, као и њиховом приземношћу. Професори су посебно истакли да чак бољу сарадњу имају са студентиима из унутрашњости, озбиљнији су и одговорнији од самих Крагујевчана.

Колеге са факултета позвали су наше ученике да наставе школовање код њих, истичући да је поново дошао тренутак када ће техничке науке доживети експанзију.

На крају су нам показали различита наставна средства која су апсолутно адекватна замена за веће апаратуре. Ту је била иста кидалица, са комором за високо загревање, само умањена и сваки студент је могао да вежба, а да не постоји бојазан да ће нешто покварити. Мерења на њима су тако прецизна да добијени резултати минимално одступају од резултата добијених на оригиналној апаратури за испитивање. Поново су приказали затезање модела епрувете од челика, пречника пола милиметра.

Наши ученици су показали посебно интересовање за све оно чему су присуствовали, а ова посета била је посебно битна нашем Филипу Вучковићу, који своје школовање од октобра планира да настави баш на овом факултету: „Ова посета ми је изузетно значајна јер ми је помогла да пресудим шта ћу уписати. Сада сам чуо чиме бих све могао да се бавим након завршеног факултета, а сматрам да је то важно, јер је јако битно да волите сутрадан тај свој посао, да се пронађете у њему, јер ћете само тако бити испуњени. Да, баш ово је оно што ја желим!“

Сандра ВеличковићЈош једна спона која нас повезује са овим факултетом јесу и наши бивши ученици. Неки још увек студирају, а неки су дипломирали. Једна од њих је и Сандра Величковић, изузетно успешна, ради као сарадник на факултету, те смо искористили ову посету да и са њом попричамо.

Када си завршила средњу школу? Откада постоји интересовање за ове области? И ко је Сандра Величковић данас?

Сандра: Средњу школу завршила сам 2008. године, смер машински техничар за компјутерско конструисање, са одличним успехом. Разредна ми је била Весна Ристић Милићевић. Склоност ка техници потиче још из основне школе, (због техничког цртања), а средња школа само је продубила интересовање да школовање наставим у поменутој области. Томе су допринели и сви професори, наравно, тако да сам уписала Машински факултет, мада је то сада Факултет инжењерских наука, опредељујући се за научну област машинско инжењерство. Тада нисам баш најбоље разумела разлику између академских и струковних студија, али на моју срећу тада сам одабрала академске које су ми омогућиле наставак школовања са основних преко мастер студија до садашњих докторских.

На основним студијама у трећој години определила сам се за смер машинске конструкције и механизација, што је управо наставак мог усавршавања и проширивање знања из средње школе. Знање које сам стекла у средњој школи, у великој мери ми је олакшсло студирање. Завршивши основне студије 2011. године, уписала сам мастер на истом смеру. Мастер сам завршила 2013. године са просечном оценом 10 и исте године уписала докторске студије. Тренутно радим као сарадник у настави на Факултету инжењерских наука Универзитета у Крагујевцу и пишем докторску тезу.

Шта би поручила овим данашњим средњошколцима који стоје пред тобом?

Сандра: Поручила бих им да никада не одустају од онога што су замислили и да обавезно улажу у себе и своје знање.

Посета ФИН КГ
Посета ФИН КГ Посета ФИН КГ
Посета ФИН КГ
Посета ФИН КГ Посета ФИН КГ