Данас 1.12. се обележава Светски дан борбе против сиде, а Србија га дочекује са 74 новооткривене заражене особе ХИВ-ом у првих шест месеци ове године.


aidsПодаци показују и да је прошле године у Србији регистровано 178 особа заражених ХИВ-ом, што је највећи број у последњих 25 година и то регистрованих особа – колико је оних који још увек не знају да су заражени ХИВ-ом?

Светски дан борбе против сиде обележава се 1. децембра од 1988. године, а тај дан је прилика да људи широм света искажу подршку људима који живе са ХИВ/АИДС-ом и да се сете оних који су умрли.

Основне информације:

Која је разлика између ХИВ-а и АИДС-сиде?

ХИВ је вирус који изазива АИДС-сиду. ХИВ доводи до слабљења функције имуног система, када се стварају услови за појаву тзв. опортунистичких инфекција и тумора. ХИВ може да инфицира и друге ћелије у ораганизму: друге ћелије имуног система и коштане сржи, неке ћелије цревне слузнице и нервног система.

Како могу да знам да сам се инфицирао/ла ХИВ-ом?

Једини начин да се сазна је тест на ХИВ инфекцију. Не можемо се ослонити на симптоме да би проценили да ли смо или нисмо инфицирани ХИВ-ом. Много људи који су инфицирани ХИВ-ом немају никакве симптоме болести дуги низ година. Такође, не можемо се ослонити на симптоме да бисмо одредили да ли особа има АИДС-сиду. Симптоми који су повезани са АИДС-ом су слични код многих других болести. АИДС-сида дијагнозу поставља доктор на основу посебних критеријума. 

aids3Како се ХИВ преноси?

1. Незаштићени сексуални контакт са ХИВ позитивном особом (анални, вагинални и орални сексуални контакт без употребе кондома). ХИВ се налази у пресеменој течности, семеној течности, вагиналном секрету и у малој концентрацији у пљувачки, мокраћи, сузама) и правилна употреба кондома је најефикаснији начин смањења ризика преноса ХИВ инфекције.

2. Контакт са зараженом крвљу – да би се ХИВ пренео путем крви потребно је да се директно унесе убризгавањем или да особа која долази у контакт са зараженом крвљу има отворену рану на телу (“крв на крв”). Преноси се коришћењем нестерилисаног прибора за убризгавање психоактивних и других супстанци, тетовирање нестерилним прибором, менструална крв.) ХИВ позитивне особе не могу бити добровољни даваоци крви.

3. Пренос ХИВ-а са мајке на плод, дете. Око 30% деце ХИВ позитивних мајки се зарази пре, током и убрзо након рођења. Дојењем се зарази око 50% деце. ХИВ позитивна трудница може родити здраву бебу ако се: а) током трудноће примењује прописана АРВ терапија б) порођај обави Царским резом ц) беби даје АРВ терапија првих месеци по порођају д) беба не доји.

 

aidsПрема подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ од почетка епидемије, 1985. године, до краја новембра 2010. године, у Србији су регистроване 2554 особе инфициране ХИВ-ом, од којих су 1524 особе оболеле од сиде, а 1071 ХИВ позитивна особа је умрла. У периоду јануар-новембар 2010. године, регистровано је 114 особа инфицираних ХИВ-ом, а 25 особа је умрло од сиде.

Светска здравствена организација (СЗО) је навела да је од 2005. до 2015. године проценат људи који су сазнали да имају ХИВ повећан са 12 на 60 одсто.

 

Мирјана Шљиванчанин, директорка школе

 

 

aids pano 300